Waardering in het nieuws:

- bedrijfswaardering, dat is een vak apart

 

In onderstaande artikel wordt op een hele duidelijke manier aangegeven dat bedrijfswaardering een vak op zich is en gedaan zou moeten worden door specialisten. Accountants zijn zeker niet per definitie specialist in waarderen.Bedrijfswaardering, dat is een vak apart

3 juni 2010 | Het Financieele Dagblad

Door: Buijsrogge, P.P.

Accountants laten zich de natuurlijke neiging van ondernemers graag aanleunen om bij bedrijfsovername de eigen RA of AA in te schakelen. Prettig voor de omzet, maar ook goed voor verreweg de meeste tuchtrechtzaken.

Oorzaak zijn fouten van de accountant bij de waardering van ondernemingen. Niet onlogisch, want accountants zijn nu eenmaal beter geschoold in historische financieel overzichten dan in het analyseren van toekomstige kansen, bedreigingen en verdienmogelijkheden.

Dat geldt ook voor aspecten als concurrentiekracht in marktsegmenten, de kwaliteit van het management en de status van machineparken. Als de bedrijfsovername achteraf anders uitpakt dan verwacht, grijpen verkopers die zich tekortgedaan voelen naar het tuchtrecht.

Waarderen is een specialisme dat door professionals uitgevoerd moet worden. Accountants zijn enkele keren per jaar betrokken bij een overname, maar dat maakt hen nog geen professionals op dit gebied. Ikzelf tennis drie keer per jaar maar ik kan mezelf toch geen professionele tennisser noemen, terwijl er aan mijn kennis over tennis niets mankeert.

Dan de noodzakelijke onafhankelijkheid. Niet voor niets bepaalt de Accountantswet dat beroepsbeoefenaars geen verkoopbegeleiding mogen doen wanneer zij of hun kantoorgenoten betrokken zijn bij de controle van de jaarrekening.

Het siert de accountancy dat zij serieuze pogingen doet op veel terreinen te komen tot helderder werkwijzen en meer transparantie, maar anderzijds wijs ik nadrukkelijk op de grote maatschappelijke belangen die juist bij het thema bedrijfswaardering spelen en de zorgvuldigheid die daardoor betracht moet worden. De accountantsfunctie is en blijft cruciaal bij bedrijfsovername, maar is en blijft ook beperkt. Een te grote broek zit altijd oncomfortabel.

Peter Paul Buijsrogge RV is bestuurslid Nederlands Instituut voor Register Valuators.